www.skarga.net www.skarga.net
Захист прав пацієнтів та лікарів. Юридичні консультації онлайн.
 
 FAQFAQ             
            
   

Загублено медичну карточку

 
           www.skarga.net -> Отримати безкоштовну консультацію тут
::  
Admin
Site Admin


: 21.04.2006
: 4

: 22, 2006 12:25 pm     : Загублено медичну карточку

У дитячій педіатрії залізничної поліклініки придурки-лікарі загубили медичну карточку моєї 9-тирічної дитини. Не знаю, що робити, може хтось підскаже як у юридичному аспекті влаштувати їм "разбор польотів"?

Мирослава Кобаль
Irina Seniuta



: 22.05.2006
: 3

: 22, 2006 11:06 pm     : Re: Загублено медичну карточку - консультація

[quote="Admin"]У дитячій педіатрії залізничної поліклініки придурки-лікарі загубили медичну карточку моєї 9-тирічної дитини. [/quote]


Шановна п.Мирослава!

„Медична карта амбулаторного хворого” (форма N 025/о) є основним первинним медичним документом хворого, який лікується амбулаторно або вдома, і заповнюється на всіх хворих при першому зверненні за медичною допомогою у даний лікувальний заклад. На кожного хворого в поліклініці ведеться одна медична карта незалежно від того, лікується він у одного чи декількох лікарів.
Згідно Наказу МОЗ України № 258 від 03 липня 2001 року медична карта амбулаторного хворого повинна обов'язково зберігатися у реєстратурі амбулаторно-поліклінічного закладу. Якщо медична карта амбулаторного хворого стає об'ємною, не дотримується хронологія записів, необхідно завести нову ф. 025/о, в якій на листок заключних (уточнених) діагнозів внести всі діагнози хворого з (+) плюсом та (-) мінусом, а використану амбулаторну карту слід здати в архів. Термін зберігання - 5 років.
Відповідно до Наказу МОЗ України № 304 від 24 липня 2001 року, зокрема п. 2.27 дільничний лікар-педіатр веде всю звітно-облікову документацію, затверджену МОЗ України та здійснює контроль за роботою дільничної медсестри. Згідно п. 4.4.5. на дільничну медичну сестру покладається обов’язок ведення разом з лікарем на дільниці звітно-облікової документації, затвердженої МОЗ.
Отже, виходячи з даних зазначених у Вашій скарзі, керуючись чинним законодавством, Ви маєте право звернутись до головного лікаря поліклініки із скаргою, оскільки відповідальність за збереження лежить на працівниках закладу охорони здоров’я. При службовій перевірці буде встановлено на якому етапі було допущено порушення норм законодавства чи, можливо, було заведено нову амбулаторну картку, а попередню здано в архів.
Окрім цього, хочемо підкреслити, що відповідно до чинного законодавства України (п. „л” ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я) медичні працівники мають право на судовий захист професійної честі та гідності. Тому, при реалізації своїх прав, зокрема і права на оскарження дій медичного персоналу, необхідно пам’ятати про права інших суб’єктів медичного права і не використовувати ненормативну лексику.

Ірина Сенюта, завідувач Лабораторії практичного права
юридичного факультету Львівського національного
університету імені Івана Франка,
асистент кафедри організації та управління охороною здоров’я
факультету післядипломної освіти
Львівського національного медичного університету імені
Данила Галицького,
Президент благодійного фонду „Медицина і право”
:   
           www.skarga.net -> Отримати безкоштовну консультацію тут : GMT + 2
1 1

 
 









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group